Dykning i Sverige

Att dyka i Sverige är ett utmärkt sätt att se några av landets vackra undervattenslandskap. Det finns många dykplatser runt om i Sverige, och var och en erbjuder något unikt.

Du behöver inte åka långt bort för att dyka

Många av oss vill ha någon typ av spänning i den monotona vardagen. En del väljer att åka snabba karuseller, hoppa bungyjump från höga höjder medan en del söker sin spänning i spel, läs mer här. Men så finns det också vi som får vår spänning tillfredsställd genom att dyka. Många tror att vi måste åka långt för att få till riktigt bra dykning, men det stämmer inte. Det finns flera platser i vårt avlånga land Sverige som erbjuder riktigt bra dykning.

Populära dykplatser i Sverige

En populär plats för dykning är Kosterhavets marina nationalpark, som ligger utanför Sveriges kust. Denna park är hemvist för en mängd olika marina organismer, och det är en utmärkt plats att utforska undervattensvärlden.

En annan populär dykplats är Stora Dimman Vrak, som är ett skeppsvrak som ligger på cirka 50 meters djup. Detta är en utmärkt plats för dykare på alla nivåer, eftersom det finns många olika saker att se och utforska.

Om du letar efter något lite djupare finns Dimman-vraket som ligger på ett djup av cirka 100 meter. Detta är ett mer utmanande dyk, men det är en utmärkt plats för att se några av de större fiskar som lever i området.

Att tänka på när du dyker i Sverige

Innan du dyker är det viktigt att tänka på vattenförhållandena. Sverige har en mängd olika klimat och vattentemperaturen kan variera beroende på var du befinner dig.

Östersjön är generellt sett kallare än Nordsjön, så det är viktigt att se till att du har en våtdräkt som håller dig varm. Sikten i östersjön kan också vara dålig, så det är viktigt att ha en bra dyklampa med sig. I Nordsjön är vattentemperaturen i allmänhet varmare och sikten bättre. Det kan dock finnas starka strömmar, så det är viktigt att vara medveten om sin omgivning och vidta säkerhetsåtgärder.

När du dyker i Sverige är det också viktigt att vara uppmärksam på det lokala djurlivet. Det finns en mängd olika djur som lever i vattnen runt Sverige. Även om de flesta av dessa djur är ofarliga är det viktigt att respektera deras miljö och inte störa dem.

Prova att dyka i Sverige

Vare sig du är nybörjare eller erfaren dykare finns det gott om fantastiska platser att dyka på i Sverige. Så vad är du väntar du på? Ge dig ut och utforska undervattensvärlden i Sverige!