Rekord i vatten

Under flera hundra år har fiske varit enormt viktigt för människan. Än idag serveras det otroligt mycket fisk på våra tallrikar. Men om man inte ville äta fisk så kan man ge sig ner i havet och se hur de har det. Dock ska vi ha i åtanke att havets botten ännu inte är fullt undersökt. Men frågan är vem som har dykt djupast ner.

Djupaste dykningen

Den som dykt längst ner är Schweizaren Jacques Piccard och amerikanen Donald Walsh som lyckades med bedriften att ta sig ner till drygt 10 900 meters djup. Det var under någonting som kallas batyskaf. Om man ska dyka utan tuber så är rekordet 318,25 meter, vilket också är grymt imponerande. Den som har det sistnämnda rekordet är Sydafrikanen Nuni Gomes.

Den som har rekordet i att hålla andan under vattner är magikern David Blaine. Blaine föddes 1973 och var 25 år gammal när han i ”Oprah Winfrey Show” genomförde rekordförsöket. Han lyckades hålla andan i hela 17 minuter och 4 sekunder.

Hoppa från högst höjd

Och om vi ska fortsätta fortsätta att prata om rekord i vatten så kan vi inte undvika att inte nämna Oliver Favre som år 1987 hoppade från osannolika 53,9 meter. När man hoppar från dessa höjder utsätts kroppen för farligt hårda krafter när man träffar vattnet. I luften så har man en extrem acceleration men när man däremot träffar vattenytan så går man från 100 till 0 på bara ett bar ögonblick. Därför är detta ett otroligt rekord då det innebär att man såväl ska våga utföra det, som att överleva det.

Det finns många rekord som har med vatten att göra. Något man däremot alltid måste tänka på är säkerheten.

nedan kan du se Oliver Favres hopp från otroliga 53,9 m.

Sha'ab Abu Nuhas og Jolanda reef – Egypten from Søren Mikkelsen on Vimeo.