Dykning som karriär

De flesta tänker på dykning som en sport eller hobby. Men för vissa är dykning en livsstil. Det handlar inte bara om att dyka under vattnet – det handlar om att utforska det okända, upptäcka nya saker och pressa dig själv till dina gränser. Om du funderar på att göra dykning till din karriär finns det några saker som du behöver veta. Här är en snabbguide för att komma igång med professionell dykning.

Bli certifierad

Det första steget för att bli professionell dykare är att bli certifierad. Detta gör det möjligt för dig att arbeta som dykinstruktör eller divemaster, och ger dig de färdigheter och kunskaper du behöver för att på ett säkert sätt ledningsdykningar. Du kan bli certifierad av olika certifieringsorgan, till exempel Professional Association of Diving Instructors (PADI) eller National Association of Underwater Instructors (NAUI).

Det finns olika nivåer av certifiering, och du kan välja att specialisera dig på en viss typ av dykning, till exempel teknisk dykning eller grott dykning. Vilken nivå av certifiering du behöver beror på vilken typ av dykning du vill göra. Certifieringar är vanligt för att kunna arbeta med det man gör i flera andra yrken också som sjuksköterska, casinon och frisör.

Certifiering i Sverige

I Sverige är Svenska Dykförbundet (SDUF) den nationella organisationen för fritids- och yrkesdykning. SDUF samarbetar med PADI och NAUI för att erbjuda certifieringskurser på svenska.

Två huvudtyper av certifiering

  • Open Water Diver – detta är en nybörjarcertifiering och ger dig rätt att dyka till en djup på 18 meter.
  • Advanced Open Water Diver – detta är en mellanstadiecertifiering som ger dig rätt att dyka till ett djup av 30 meter.
  • Du kan också välja att specialisera dig på en viss typ av dykning, t.ex. nitroxdykning eller vrakdykning.

För att bli certifierad måste du genomföra ett visst antal dyk och klara ett prov. Antalet dyk som krävs varierar beroende på certifieringsnivå.

Skaffa erfarenhet

När du väl är certifierad är det dags att skaffa dig lite erfarenhet. Många professionella dykare börjar arbeta som dykinstruktörer eller divemasters, leder turer och hjälper människor att lära sig dyka. Detta är ett utmärkt sätt att bygga upp dina färdigheter och kunskaper och att träffa andra dykare.

Du kan också arbeta som volontär för organisationer som bedriver forskning eller bevarandearbete under vattnet. Detta är ett utmärkt sätt att skaffa sig erfarenhet och göra skillnad på samma gång.

Hitta ett jobb

Det finns många olika typer av jobb för professionella dykare, från att arbeta som instruktör eller divemaster till att utföra undervattensundersökningar eller arbete inom olje- och gasindustrin. Det bästa sättet att hitta ett jobb är att nätverka med andra dykare och leta efter jobbannonser på nätet.

Du kan också kontakta dykföretag eller resorter direkt och fråga om lediga tjänster. När du har hittat några potentiella jobb ska du se till att undersöka företaget och tjänsten noggrant innan du ansöker.

Med lite hårt arbete och engagemang kan du göra din passion för dykning till en karriär. Kom bara ihåg att skaffa dig ett certifikat, skaffa dig erfarenhet och skapa nätverk med andra dykare för att hitta rätt jobb för dig.