Dykning på extrema djup

Extrema djup

Dykning blir allt mer populärt, i alla åldrar. Friheten när man drar på sig utrustningen och kastar sig ner i det blå. Världen under ytan kan fascinera vem som helst och inte undra på det med tanke på allt liv som lever där nere. Vissa väljer dock att ta det både ett, två och tre steg längre genom att bryta alla gränser med sitt dykande.

Rekordet i fridykning

Där finne en hel rad olika rekord inom dykning. Vissa dyker med utrustning för att nå de allra djupaste djupen medans andra lockas av tanken att genomföra ett fridyk helt utan hjälpmedel. Självklart håller man isär de olika sätten när man mäter och sätter rekorden.

När det kommer till dykning med gastuber, kanske den vanligaste formen av dykning, så är det numera egyptiern Ahmed Gabr som innehar rekordet. Han nådde det häpnadsväckande djupet 332,35 meter under ett och samma dyk. Det hela utspelade sig i Egypten, Röda Havet strax utanför Dahab. Det mest chockerande med det hela är att tiden för hela dyket, alltså att komma ner och sen upp tog 14 timmar!

12 minuter tog det för Gabr att ta sig ner till djupet, men det är när färden upp mot ytan börjar som det blir farligare. För att inte drabbas utav dykarsjukan, bubblor i kroppens vävnader, så var egyptiern tvungen att röra sig otroligt sakta mot ytan igen. Totalt krävdes det hela nio stycken gastuber för att överleva hela resan.

Enligt Ahmed Gabr krävdes det 4 år av förberedelser inför världsrekordet och då hade han ändå jobbat i 17 år som dykinstruktör. Ett dyk av denna kalibern frestar kroppen på så många olika sätt att det inte är alla som klarar av ett test likt det Gabr utsatte sig för.

Olika typer av dykningsrekord

Utöver vanlig fridykning så finns där en flera olika rekord man kan ställa upp i. Allt ifrån att bara ligga still i en pool och hålla andan till att simma en så lång sträcka som möjligt under ytan. Rekordtiderna är sådana att man knappt kan tro att det är möjligt och bakom dessa ligger åratal av träning och förberedelser.

Rekordet i att hålla andan under vatten är i skrivande stund tillskrivet en dansk vid namn Stig Severinsen. Medans de flesta människor har problem med att hålla andan i en minut så höll han andan i hela 22 minuter, med huvudet nedsänkt i en pool.

Påfrestningar under djupdykning

Under tiden som du dyker ner på extrema djup så utsätta kroppen för extrema krafter utifrån som kan vara svåra att förstå sig på. Trycket förändras kraftigt nere på 200+ meters djup, då är det viktigt att veta hur man ska gå tillväga för att förhindra livshotande skador. Dykarsjukan som det hänvisas till tidigare i inlägget är vanligt förekommande när man beger sig ner på väldigt långa dykningar. Det bildas då små luftbubblor i kroppens inre vävnader som kan leda till ett mycket allvarligt läge där det kan bli en fråga mellan liv och död. Det är ytterst viktigt att man inte rör sig för snabbt upp mot ytan efter dyk och extra viktigt att inte drabbas av panik.