Att skaffa sig dyklicens

Många människor drömmer om att en dag skaffa sig ett dykarcertifikat och bege sig ut på öppna hav, djupa vrak och granna korallrev. Känslan av att tyngdlös sväva fram bland hajar och clownfiskar, att se gamla ubåtar, skepp och flygplan, att uppleva djup, delfiner och vidunderliga växter är fantastisk.

För att skaffa sig ett dykarcertifikat krävs att man vänder sig till någon av de officiellt erkända dykutbildningsorganisationerna och går diverse kurser från nybörjare till erfaren. Bland det första man måste göra innan man ens ger sig ner i vattnet är att lära sig utrustningen och det livsviktiga teckenspråk som alla dykare kommunicerar med under havsytan. Man får också lära sig andningstekniker med hjälp av snorkel, liksom hur man skall agera i en nödsituation. Dessa lektioner brukar man genomföra i ett klassrum eller en lokal på land och när den är genomförd är det dags för det första dyket. För att vara på den säkra sidan brukar många instruktörer inleda med ett dyk i swimmingpool och för nybörjaren ger det en känsla av trygghet, innan det till sist är dags att dyka i havet.

Allt eftersom en dykare blir mer erfaren genom sina olika dyk och kurser avancerar han eller hon i grad. Från att vara en Grad 1 dykare som måste ha en övervakare kan man avancera till Grad 2 för att bli en självständig dykare. Till sist kan man utbilda sig till instruktör.

Förutom grundkurser i dykning finns det många specialkurser för de riktigt hängivna, och här erbjuds till exempel vrakdykning, isdykning och nattdykning.

En av världens främsta organisationer för dykcertifikat heter PADI: Professional Association of Diving Instructors och här har man ett stort antal kurser för dem som vill börja dyka, liksom kurser i vrakdykning eller hur man själv kan bli instruktör.

En annan internationellt erkänd organisation är NAUI: National Association of Underwater Instructors och nästan 30% av världens dykare har gått deras kurser.