Dykarens utrustning

För en dykare är utrustningen A och O och det är på denna det hänger om dyket skall vara säkert och effektivt. Här bör man inte spara på slantarna eftersom det handlar om att kunna njuta av sin favorithobby utan att riskera livet. Här följer en lista på den mest nödvändiga dykutrustningen:

  • Dykmask – Det så kallade cyklopögat ger dykaren intrycket att allt är större än det verkligen är och är absolut nödvändigt för att man ska kunna se på djup. Dykmasker är utformade så att de jämnar ut trycket och att de sitter som en sugkopp runt ansiktet. Dykare brukar spotta i det för att hålla glaset klart innan dyket.
  • Våtdräkt – Dykaren klär sig i en våtdräkt som både skyddar kroppen från vattnet liksom tillåter kroppen att bevara sin kroppsvärme i kalla förhållanden. Skall man dyka under riktigt kalla förhållanden är en så kallad torrdräkt att föredra men den är svårare att dyka i eftersom luften tenderar att samlas på toppen och därmed förhindra nedstigning något.
  • Simfenor. Dessa kommer i olika modeller och har som funktion att låta dykaren röra sig framåt, nedåt eller uppåt så snabbt som möjligt.
  • Gasflaskor och regulator. Det är dessa apparater som gör det möjligt för dykaren att bege sig ner på djupa nivåer. Genom regulatorn ändrar han eller hon på trycket allt eftersom och beroende på djupet kan gasflaskorna innehålla olika gasblandningar för att kroppen skall stå ut med det allt mer ökande trycket.
  • Kniv. Detta är ett oumbärligt redskap för alla dykare. Vare sig det handlar om att bända upp förseglade behållare eller musslor, skära av en arg bläckfisks arm eller ett rep som man fastnat i.
  • Klocka. Också extremt viktigt eftersom man bara har en viss tids syrgas att andas med. Det är lätt att tappa känslan för tiden under ett dyk och då man måste ta sig upp till ytan långsamt gäller det att man har gott om tid på sig.