Dykning och säkerhet

Att dyka är alldeles fantastiskt och har man turen att få göra det i exotiska länder har man många timmars njutning och fascination att se fram emot. Det är dock extremt viktigt med säkerheten då denna underbara hobby snabbt kan förvandlas till en mardröm. Att befinna sig på tjugo meters djup och plötsligt inte ha något syre är de flesta dykares skräckscenario.

Håller man bra koll på sin utrustning och inte ger sig in på riskfyllda turer så kan dykning vara relativt säkert men ibland är faran framme. Det kan gå på en sekund!

Bland det första nybörjare får lära sig är det viktiga teckenspråk som dykare kommunicerar med under ytan. Upp, ned, höger, vänster, se upp, var stilla, följ är bara några av dessa kommandon, men likaså viktiga är tecknen för haj och barracuda, till exempel.

Dykare får också lära sig ett mantra som man skulle kunna anamma i det vanliga livet som landkrabba och det brukar förkortas SBT – Stop Breathe Think, det vill säga Stanna Andas Tänk. Händer det något på djup nivå är det viktigt att dykaren inte får panik och bara börjar paddla runt. I stället bör han eller hon stanna till, se till att andas normalt för att inte förbruka mer syre än nödvändigt liksom att ta en sekund att tänka efter. Vad kan man man göra för att komma ur situationen, hur kan man hjälpa sin vän, vilket är den bästa strategin? Håller man detta mantra i sinnet så kan man rädda liv!

Det är också viktigt att en dykare alltid är utrustad till tänderna. VIll man dyka nattetid är därmed en lampa ett måste. Vill man ta sig runt i och utforska gamla skeppsvrak bör man dessutom vara utrustad med kniv.

Avslutningsvis är det extremt viktigt att man håller kommunikationen öppen med sina kamrater. Det finns sätt att komma ur de flesta knipor och just lagarbete kan vara livräddaren själv.