Snorkling

Om man inte känner sig helt redo för att börja dyka eller om man av någon anledning inte kan eller vill göra det så är snorkling ett både roligt och härligt alternativ. Fördelarna med denna fritidssport är många, inte minst då man kan göra det i princip när som helst och var som helst.

Snorkling är relativt billigt. Man kan köpa utrustning i olika affärer både i Sverige och på semesterorter och det kan kosta allt ifrån en hundralapp till mycket mer beroende på hur mycket man vill satsa. De tre huvudingredienserna är dock alltid de samma: cyklopöga, snorkel och simfenor.

Cyklopögat sitter tätt runt ögonen och näsan och tillåter full sikt under havsytan. Dess form gör att saker och ting förstoras under vattnet och en hel, underbart vacker värld öppnas så fort man doppat huvudet under vattnet. För att linsen inte skall bli dimmig brukar man helt enkelt spotta på den och skölja runt lite innan man beger sig av.

Snorkeln tillåter snorklaren att andas under vattenytan. Till skillnad från en dykare har man bara direkt tillgång till luften vid havsytan och om man vill dyka ner på lite större djup har man inte längre tillgång till luft. Under den tillfälliga dykningen håller man därför andan och när man sedan kommer upp till ytan igen är det viktigt att man inte direkt försöker ta ett andetag eftersom snorkel nu innehåller vatten. Snorklaren måste därför göra en rejäl utblåsning för att bli av med detta vatten och sedan fungerar snorkeln igen,

Simfötterna tillåter snorklaren att snabbt röra sig framåt och det finns olika tekniker att paddla på. Vill man plötsligt dyka rakt ner är det dock kroppspositionen som gör den stora skillnaden. Om man ligger horisontalt vid ytan tar man nu ett andetag, vinklar överkroppen i 90 grader rakt nedåt, lyfter på fötterna rakt upp och “skjuter” sedan ner till botten. Det krävs lite träning men är ett mycket effektivt och snabbt sätt att ta sig ner någon meter eller två.